pátek 23. května 2014

Converse

Ahoj,
dnes jsem se rozhodla udělat článek o všeobecně známých converskách. Já osobně mám teď nové a jsem s nimi moc spokojená. Tento článek ale nechci pojmout jako recenzi. Spíš v něm budou informace o tom jak vznikl tento design apod.
Počátek conversek byl vcelku nenápadný. Navíc zprvu vůbec nešlo o nějakou designovou obuv. Před sto lety obchodník Marquis M. Converse z Massachusetts vyrobil svou první botu. Říká se, že na počátku byla nešťastná náhoda. Marquis uklouzl a zranil při tom sebe i svého oblíbeného poníka. A tak ho napadlo vyrábět boty s gumovou protiskluzovou podrážkou.


Pan Converse otevřel v Massachusetts továrnu nazvanou Converse Rubber Shoe Company, která se zaměřila na výrobu tenisové obuvi a od ní plynule přešla k výrobě bot pro basket. A roku 1917 světlo světa spatřily Converse All-Star. S rostoucí popularitou basketbalu vzrůstala také oblíbenost značky Converse. V 50. letech se z plátěnek od Converse stal doslova kult a koncem 60. let už měla značka Converse zhruba devadesáti-procentní podíl na trhu s basketbalovou obuví.


Za největší triumf firmy Converse se dá považovat tah s populárním basketbalistou Chuckem Taylorem, který All-Stary nosil jako své nejoblíbenější boty. Converse Chucka Taylora nechala navrhnout boty a tyto sneakery s názvem Chuck Taylor All-Stars a s Taylorovým podpisem se zakrátko staly hitem a brzy je začalo nosit až 75% hráčů NBA.


Spojení Converse a Chuck Taylor se ve světě sneakers stalo nerozdělitelným. Dnes již nejsou boty Converse Chuck Taylor samozřejmě určené pouze na basket, ale dají se vzít na jakoukoliv příležitost. Díky svému neotřelému designu se z bot Converse stal i nepostradatelný módní doplněk.
Plátěnky si zamilovali v šedesátých letech hippies. Converse nosili dokonce i The Beatles. Objevovaly se i ve filmu - trénoval v nich  John Travolta a spol  na hřištích Rydellu v kultovní Pomádě.
Kromě kotníkových či nízkých variant se záhy objevily i modely sahající až do půli lýtek. Vedle klasických plátěnek došlo i na verze z kůže, semiše, vinylu nebo konopí. 

No to by bylo asi všechno. Doufám, že se vám článek líbil a že vás zaujal. Do komentářů pište pokud budete chtít i recenzi nebo další podobné články.
xoxo Any

3 komentáře:

  1. Myslím že tyto články jsou docela užitečné...je dobré něco vědět jak vznikaly cool oblíbený botičky :DD jinak moc pěkně napsané :)

    OdpovědětVymazat